Αρχική

Περίληψη Παρουσίασης

Δρ. Γιαννόπουλος Γεώργιος

City University of New York – Queens College | QC CUNY ·
Department of Family, Nutrition, and Exercise Sciences

Κυριακή 15/05/2022, ώρα 19:00 (Διαδικτυακά)

ΘΕΜΑ:

Κομποστοποίηση – Η “Έξυπνη και αναγκαία” διαχείριση οργανικών απορριμμάτων από όλους

Η κομποστοποίηση είναι μια από τις διαδικασίες της φύσης για την ανακύκλωση αποσυντεθειμένων οργανικών υλικών σε ένα πλούσιο «έδαφος-χώμα» γνωστό ως κομπόστ.

Βασιζόμαστε στην ιδέα ότι: «Οτιδήποτε ήταν κάποτε ζωντανό θα αποσυντεθεί».

Εύκολα ο καθένας μας μπορεί να εφαρμόσει την διαδικασία της φυσικής αποσύνθεσης για έναν τύπο διάθεσης φυτικών κατά κύρια προέλευση, απορριμμάτων. Η κομποστοποίηση τώρα, είναι μια μορφή διάθεσης απορριμμάτων όπου τα οργανικά απόβλητα αποσυντίθενται φυσικά υπό συνθήκες πλούσιες σε οξυγόνο. Αν και όλα τα απόβλητα τελικά θα αποσυντεθούν, μόνο ορισμένα απόβλητα θεωρούνται κομποστοποιήσιμα και θα πρέπει να προστεθούν σε συγκεκριμένα δοχεία, ή κάδους κομποστοποίησης. Τα υπολείμματα τροφίμων, όπως οι φλούδες από φρούτα, λαχανικά, ο καφές φίλτρου, το πριονίδι, το σκούρο χαρτί κιβωτίων, τα τσόφλια αβγών, τα φύλλα των δέντρων, τα χόρτα που βοτανίζουμε κατά κάποιο τρόπο, είναι εξαιρετικά προϊόντα για κομποστοποίηση. Υπάρχουν σήμερα ειδικά μηχανήματα που βοηθούν στην επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής. Βιομηχανικής κλίμακας όσο και οικιακής.

Κατά κανόνα, μένουμε μακριά από την προσθήκη προϊόντων κρέατος ή άλλων μαγειρεμένων φαγητών στο κομπόστ γιατί καθώς αποσυντίθεται, θα προσελκύσει ζώα και θα μυρίζει πολύ άσχημα. Εκτός από τη μείωση των απορριμμάτων, η διαδικασία της κομποστοποίησης δημιουργεί και ένα χρησιμοποιήσιμο προϊόν. Το τελικό «λίπασμα», το λεγόμενο και αλλιώς «χούμους», είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση φτωχών εδαφών και τη λίπανση κήπων αντί για τη χρήση χημικών λιπασμάτων.

Το προστιθέμενο αυτό λίπασμα βοηθά επίσης το έδαφος να συγκρατεί το νερό και ως εκ τούτου μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες καλλιέργειας.

Βίντεο Παρουσίασης

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της παρουσίασης πατώντας ΕΔΩ

Φωτογραφικό υλικό παρουσίασης